Sciencetalenter nyheder Sciencetalenter nyheder

Danmarks første astronaut skal mere end ’bare’ på rumfærd. Han skal også være flagskib i arbejdet for at skabe begejstring for rumfart og naturvidenskab hos grundskole- og gymnasieelever i hele landet. Det skal ske ved en storstilet formidlingsindsats til 6,5 millioner kroner.

ScienceTalenter er med i partnergruppen bag indsatsen, og vil i løbet af 2015 stå for gennemførelse af flere forskellige events. 

Om et år rejser Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation. Det er en unik begivenhed, som alle elever i landet får mulighed for at blive inddraget i.

Bag undervisningsinitiativet står NTS-Centeret og Naturvidenskabernes Hus, som med hjælp fra store danske fonde har igangsat et formidlingsprojekt, der giver alle danske skoler og virksomheder mulighed for at sætte rumfart på skoleskemaet.

Det sker gennem en lang række undervisningsforløb, events og konkurrencer, der alle har det til fælles, at de har rummissionen 2015 som omdrejningspunkt. Målet er at sætte naturvidenskab og teknologi på dagsordenen, så flere danske elever får øjnene op for de mange spændende uddannelses- og jobmuligheder på området.

De primære fonde, der støtter projektet, er Lundbeckfonden og Nordea-fonden, mens Uddannelses- og Forskningsministeriet og Ellehammerfonden har støttet med mindre beløb.

Det sker i Rumrejsen 2015 

  • Events på sciencecentre, bl.a. i forbindelse med Andreas Mogensens opsendelse til ISS.
  • Udvikling af undervisningsressourcer om rumfart og astronomi til både grundskole og gymnasier
  • Konkurrencer, bl.a. en Lego-konkurrence for de yngste elever og en robotkonkurrence for de større. Desuden er rumfart tema for Naturfagsmaraton 2015.
  • Astronautens skoleturne, hvor Andreas Mogensen efter missionen besøger skoler i hele landet.
  • Lærerkurser.

Ud over Naturvidenskabernes hus og NTS-centeret består partnergruppen af ScienceTalenter, Videnskab.dk, DR Skole/Gymnasium, Danish Science Factory, Universe, Tycho Brahe Planetarium, Science Museerne, Orion Planetarium, Brorfelde Observatoriet, Økolariet, DTU Space, Aalborg Universitet og ESERO Nordic.

Formidling af missionen kan følges på hjemmesiden esa-astronaut.dk

For mere information kontakt Talentambassadør Steen Eiler Jørgensen